неділю, 6 листопада 2016 р.

Дослідження археологічних пам’яток на Буковині Йозефом Сомбаті

Територія Буковини багата на археологічні пам’ятки різних епох. Особливе місце серед них займають старожитності трипільської культури та культури карпатських курганів. Одним із австрійських археологів, який вивчав старожитності нашого краю був директор мистецько-історичного музею у Відні – Йозеф Сомбаті.

Його дослідження на Буковині проводилися впродовж двох років. Перші його дослідження проходили з 19 серпня до 7 вересня 1893 р.; другі – протягом весни-літа 1895 р. Під час цих досліджень Йозефу Сомбаті допомагали: К.А. Ромшторфер, Д. Олінський-Олінескул, М. Мустяца, Р.-Ф. Кайндль та Е. Костін.
Йозеф Сомбаті
У ході перших досліджень, Йозеф Сомбаті провів розкопки у Шипинцях, в ур. Баличанка, де виявив матеріали епохи енеоліту: прямокутне житло, гончарну піч, крем’яні ножі, скребачки, сокири, дві біноклевидні посудини. Матеріали, виявлені на пам’ятках, викликали значну зацікавленість в наукових колах світу.
Тоді ж Йозеф Сомбаті обстежив курганний могильник поблизу Глибоки, який у 3 ґрунтах налічував 86 насипів. Вважалося, що тут поховані польські воїни, які загинули під час битви з військом Штефана ІІІ 1497 р. у Валя-Козьминському лісі. Два кургани було досліджено. Вони мали куполовидну форму, висота їх становила 0,2-1 м, а діаметр – 10-12 м. На всіх могильниках простежено обряд тілоспалення на місці. Поховання супроводжувалося інвентарем: в одному з поховань була виявлена світлоглиняна гостродонна антична амфора, а у іншому – залізний ніж та сіроглиняний гончарний посуд.
З 2 до 7 вересня 1893 р. Йозеф Сомбаті також досліджував городище біля Замчиська (на північ від Глибокої), а також старожитності Сучави, Сірету, Радівців, Нижнього Городніка, Келінешть, Старого Саду та Степанівки. Тут він виявив крем’яні знаряддя праці, ножі, скребки, прикраси та поховання. Зокрема, у Старому Саді ним було знайдено три золоті каблучки, які мали діаметр 3 см, у Замчиську – уламки ножів. У Келінештах було знайдено велику чашоподібну посудину. У Радівцях та у Нижньому Городніку Йозеф Сомбаті обстежив декілька курганних могильників, у Сучаві –виявлені золоті прикраси а у Степанівці були знайдені фібули, глиняні посудини та наконечники стріл і списів.
Через рік, у 1895 р. Йозеф Сомбаті дослідив північно-західні райони Буковини. Разом з К.А. Ромшторфером він обстежив ряд містечок і сіл Буковини та зібрав багату колекцію археологічних речей. Тут було знайдено: курганні могильники, кам’яні ножі, скребки, молоти, прикраси, наконечники стріл та списів, монети. У с. Звенячин було знайдено матеріали епохи неоліту: рештки веретена, а також грузила, пряслиця, кам’яні ножі та молоти. У с. Бабин – срібна прикраса, яку Йозеф Сомбаті відніс до угорської. У с. Киселів – два залізні наконечники стріл та списів, бронзові фібули і кам’яна сокира ранньозалізного віку. Біля сіл Ставчани, Веренчанка і Киселів були виявлені кургани (за обрядом тілоспалення). У с. Дорошівці були знайдені великі посудини, а у м. Заставна – римські монети. Цікаві знахідки були виявлені також у м. Кіцмань, с. Хлівище, с. Васловівці та у м. Заліщики. Так, у м. Кіцмань було знайдено крем’яні знаряддя праці, бронзову сокиру, кельтські та римські монети. Тоді ж Йозеф Сомбаті обстежив південні околиці Буковини: с. Нижній Городнік, в якому він виявив курганні могильники та Сату-Маре в якому ним було виявлено бронзові наконечники стріл та списів ранньозалізного віку.
Отже, Йозеф Сомбаті зробив великий внесок у розвиток археології нашого краю. Його заслуги у вивченні минулого Буковини незаперечні, тому його ім’я повинно зайняти належне місце в списку видатних дослідників історії та археології нашого краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар